Sacharidy - Bílkoviny - Tuky - Ovoce a zelenina - Vláknina

Vláknina

Jezte stravu bohatou na vlákninu.

Vláknina jsou ve své podstatě polysacharidy, které tělo neumí strávit. Její dostatek ve stravě – 25 – 30g/den – snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, riziko vzniku diabetu a kardiovaskulárních nemocí. Vláknina ve střevě váže vodu, čím zvětšuje a změkčuje objem stolice a následně zvyšuje střevní aktivitu, zrychluje vylučování odpadových látek z těla a preventivně působí proti zácpě. Zároveň pozitivně upravuje hladinu krevních tuků. Na vlákninu jsou bohaté celozrnné potraviny, zelenina, ovoce a luštěniny.

Volte potraviny s vyšším obsahem vlákniny

  • Ovocné džusy nahraďte celým ovocem – obsahuje víc vlákniny a méně kalorií
  • Z obilných potravin vybírejte ty celozrnné
  • Ke snídani si dávejte obilné kaše a bio musli
  • Jezte víc luštěnin – jsou nejen skvělým zdrojem vlákniny, ale také sacharidů, bílkovin a dalších významných živin
  • Zkoušejte nová jídla a chutě z mezinárodní kuchyně – tabouleh, celozrnný kuskus, mexické fazole, hnědou nebo červenou rýži, divokou rýži a podobně