Večeře

Pikantní fazolové lusky s tempehem

energetický obsah v jedné porci: 1412 Kj

  • Fazolové lusky čerstvé nebo mrazené 250g
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibuli červenou, žlutou, nebo velkou cibulku s natí
  • rajčata cherry 100g
  • olivový olej 1/2 lžíce
  • sojová omáčka (nejlépe přírodní z bioprodejny) 2 lžíce
  • pepř, případně chilli
  • tempeh 50g

Cibuli a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme fazole, sojovou omáčku, případně lžíci vody a dusíme asi 10 minut. Nakonec ještě můžeme přidat, česnek, trošku pepře, případně i další koření. Mezitím tempeh nakrájený na příčně necháme na grilu nebo na pánvi opéct dozlatova. Na talíř dáme fazole a na ně navrch grilovaný tempeh (nebo vařený v páře). Jídlo si můžete připravit s přílohou nebo bez (nejlépe „Kuskus ochucený“ z bioprodejny). Místo tempehu je výborný také kozí sýr.

Salát se sojovým sýrem tempeh

energetický obsah v jedné porci: 1550 Kj

  • uzený tempeh (100g)
  • lžíce oliv. oleje
  • cibule raná s natí (50g)
  • bílá ředkev 100g
  • salát (polníček, rukola, špenát)
  • 1 rajče
  • hořčice (lžíce) nejlépe celozrnná
  • česnek

Do hlubokého talíře nebo misky položte natrhané salátové listy, a další nakrájenou zeleninu. Na zeleninu přidejte tempeh, který je potřeba tepelně zpracovat, například osmahnout na cibulce s oblíbeným kořením (výborný je na koření Gril Mexiko nebo kari, sojové omáčce), vařit 1/2 minuty v páře, nebo grilovat či dusit. Salát ochutit hořčicí rozmíchanou s olivovým olejem a rozmačkaným česnekem.

Salát se sojanézou a krabími tyčinkami

energetický obsah v jedné porci: 1500 Kj

  • ledový salát 50g
  • okurka 50g
  • 1/3 pórku
  • rajčata 100g
  • bílá ředkev 25g
  • kukuřice 25g
  • 100g krabích tyčinek
  • sojanéza 50g nebo jogurt
  • 1 žampion syrový nakrájený na plátky (nemusí být)
  • citrón

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, pórek na kolečka, žampion na plátky, tyčinky rozkrojte na třetinky, mraženou kukuřici vařte v trošce osolené vody asi 8 minut a nechte vychladit a všechno zamíchejte se sojanézou, šťávou z jednoho citrónu a přidejte pepř. Salát můžete připravit ve dvojnásobné porci a vydrží do druhého dne.

Boršč

energetický obsah v jedné porci: 1340 Kj

  • hovězí maso (libové) (můžete připravit i bez masa) 50g
  • 1/4 cibule
  • mrkev 50g
  • červená řepa 50g
  • brambor 50g
  • petržel 50g
  • čerstvé zelí (může být červené) 50g
  • rajčatové pyré 25g
  • česnek
  • pepř, solčanka
  • citrónová šťáva
  • olivový olej lžička
  • feferonka
  • bílý netučný jogurt malá lžička

Maso uvaříme v osolené vodě do měkka, vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru. Přidáme nastrouhanou červenou řepu a vaříme, dokud nezměkne. Potom přidáme nastrouhané zelí, kolečka mrkve a petržele, kostičky bramboru, česnek, protlak a vaříme ještě asi 15 minut. Okyselíme citrónovou šťávou, okořeníme solčankou, pepřem, feferonkou a ještě po stažení z plotýnky česnekem olivovým olejem. Na talíři zdobíme jogurtem.

Salát z krabích tyčinek

energetický obsah v jedné porci: 1350 Kj

  • 100g krabích tyčinek
  • 100g bílého jogurtu Danone nebo sojanézu
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • 100g rajčata nebo paprika
  • 100g okurka
  • 2 plátky KNUSPI pohankový
  • bazalka na ozdobení a vůni

Krabí tyčinky rozmrazíme a nakrájíme najemno (3 mm kolečka). Zakápneme je jemně citronem a zamícháme s jogurtem nebo sojanézou. Potom dosolíme a dopepříme. Ozdobíme bazalkou a jíme s knuspíkem a zeleninou.