Sacharidy - Bílkoviny - Tuky - Ovoce a zelenina - Vláknina

Tuky

Vybírejte zdravé tuky – omezte saturované tuky a vyhýbejte se trans mastným kyselinám.

Pro vaše zdraví je víc než celkové množství přijatých tuků důležitý fakt, jestli se jedná o tuky saturované a „trans“ tuky, které zvyšují riziko srdečních onemocnění, kornatění tepen, mozkové mrtvice a rakoviny nebo o zdravé tuky, které naopak toto riziko významně snižují.

Jak přidat zdraví prospěšné tuky do stravy?

  • na vaření, pečení a zakápnutí zeleninového salátu používejte tekuté rostlinné tuky, například olivový olej. Neprávem je zanedbávaný „ český olivový olej“ - řepkový, který se složením i zdravotními účinky velmi podobá olivovému oleji
  • jezte denně minimálně jednu porci potravin, které jsou zdrojem omega-3 vícenenasycených mastných kyselin (zdravých tuků) : ryby, ořechy, semínka. Hrst semínek si můžete vždy přimíchat do musli, obilné kaše, nebo nimi posypat zeleninový salát. Minimálně 2x týdně jezte ryby.
  • hovězí, vepřové, jehněčí maso a tučné mléčné výrobky obsahují vysoké procento saturovaných tuků – snižte jejich spotřebu a nahraďte je rybou, krůtou a nízkotučnými sýry a jogurty