Sacharidy - Bílkoviny - Tuky - Ovoce a zelenina - Vláknina

Sacharidy

Při výběrů sacharidů se orientujte podle glykemického indexu – nejlepší volbou jsou celozrnné potraviny

Sacharidy jsou významným palivem pro organizmus a důležitou součástí zdravé výživy. Problém je však v tom, že některé sacharidy jsou vhodnější než jiné. Některé podporují zdraví, jiné při zvýšené konzumaci zvyšují riziko srdečních onemocnění, diabetu a obezity.

Jak přidat vhodné sacharidy do stravy?

  • ke snídani si dejte neslazené a nezapékané musli nebo obilnou kaši (ovesná, jahelná, pohanková)

  • bílé pečivo nahraďte celozrnným (žitný chléb, grahamové rohlíky, domácí sladké pečivo ze špaldové mouky)

  • jako přílohu vyzkoušejte bulgur, celozrnný kuskus, pohanku nebo celozrnnou těstovinu
  • bílou rýži nahraďte celozrnnou, červenou nebo divokou rýží
  • do jídelníčku zařaďte fazole – výborný zdroj pomalých sacharidů i bílkovin